Wellicht heeft u plannen voor het renoveren of kopen van een huis. De meeste mensen gaan dan naar een bank om een hypotheek aan te vragen. Echter zijn er verschillende soorten hypotheken. Afhankelijk van jouw wensen wordt er bapaald welke hypotheek het beste bij u aansluit. We hebben voor op een rijtje geztet welke soorte hypotheken er allemaal zijn.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een stuk van je hypotheek af. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Elke maand los je een groter bedrag af, terwijl het bedrag van uw rente steeds lager wordt. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek in zijn geheel afgelost.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je interest. Het aflosssen van deze hypotheek gebeurd dus gelijkmatig. Net zoals bij een annuïteiten hypotheek heeft u zekerheid dat uw hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost. Doordat u het bedrag aflost wordt de hypotheek ook steeds lager. U betaalt dus uiteindelijk minder rente en het aflossingsbedrag blijft hetzelfde.
Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u de hypotheek niet terug. U betaalt alleen de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. U kunt vrijwillig aflossen, zodat u ook minder rente hoeft te betalen. Doet u dat niet, dan blijft uw hypotheekschuld even hoog. Bij verkoop wordt de opbrengst van het huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.
Bankspaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek lost u niet af, maar spaart u het totale bedrag bij elkaar. Het geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan en daarover ontvangt u rente. De rente is gelijk aan de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld in één keer afbetaalt met het geld dat op de rekening staat.
Spaarhypotheek
Bij een spaarhypotheek spaart u het totale hypotheekbedrag bij elkaar. Aan het einde van de looptijd lost u in één keer het hele bedrag af. Over het gespaarde geld ontvang u een vergoeding, deze is gelijk aan uw hypotheekrente. U betaalt ook voor een overlijdensrisicoverzekering, zodat aflossing van de hele hypotheek geregeld is, mocht u(of uw partner) plotseling overlijden.
Spaarhypotheek
Bij een beleggingshypotheek lost u niet af, maar spaart u geld op een beleggersrekening. Het geld wat u spaart wordt geïnvesteerd in beleggingen, zodat u de hypotheek in zijn geheel eerder kunt aflossen. Houd er wel rekening mee dat u niet van te voren weet wat uw beleggingen opbrengen. Het zou dus kunnen zijn dat u minder opbouwt en dus bij aflossen zelf moet bijleggen.
Hybride hypotheek
Bij een hybride hypotheek worden de voordelen van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek met elkaar gecombineerd. Je bepaalt zelf hoe groot het beleggingsdeel en hoe groot het spaardeel is. Wil je liever zekerheid met sparen? Of durf je risico te nemen door wat meer te beleggen? De keuze is aan jou.
Levenhypotheek
Bij een levenhypotheek combineert u een aflossingsvrije hypotheek met een levensverzekering. U lost niet af op uw hypotheek, maar betaalt hypotheekrente en een verzekeringspremie. Over de premie die u opbouwt, ontvangt u een vergoeding waarmee u uiteindelijk uw hypotheekbedrag in één keer aflost. De verzekeraar draagt ook jaarlijks bij aan de opbouw van de premie door bijvoorbeeld een bedrag aan winstdeling.
Verhuurhypotheek
Als u een huis wilt kopen om te verhuren, moet u daarvoor een verhuurhypotheek afsluiten. Als verhuurder heeft u namelijk een hele andere status voor de geldverstrekker dan wanneer u een gewone huizenkoper bent. Het is ook goed om te beseffen dat een verhuurhypotheek andere hypotheekrentes heeft dan een ‘gewone’ hypotheek.